Instalacja procesora


Widzisz wersję archiwalną tematu "Instalacja procesora" z forum pl.comp.pecet


Paweł Kaliciński - 25 Lut 2003, 04:24

Witam

Posiadam płytę Assus P2B (Slot1). Pracowała z procesorem Celeron 366
(Slot1).
Dokupiłem procesor Celeron 1100 i przejściówkę Slot1-Soket370.
Procesor działa tylko z ustwieniem szyny 66MHz.
Po przestawieniu na inną częstotliwość komputer nie startuje.
Pondto niezależnie od ustawionego mnożnika procesor dziala jako 722MHz.
Czy ktoś może mi pomóc?
Czy jest to wina przejściówki?
Czy może muszę uaktualnić BIOS?

Dziękuję



dagres - 25 Lut 2003, 04:50

Witam

Posiadam płytę Assus P2B (Slot1). Pracowała z procesorem Celeron 366
(Slot1).
Dokupiłem procesor Celeron 1100 i przejściówkę Slot1-Soket370.
Procesor działa tylko z ustwieniem szyny 66MHz.
Po przestawieniu na inną częstotliwość komputer nie startuje.
Pondto niezależnie od ustawionego mnożnika procesor dziala jako 722MHz.
Czy ktoś może mi pomóc?
Czy jest to wina przejściówki?
Czy może muszę uaktualnić BIOS?



Przede wszystkim uaktualnij BIOS - koniecznie.
Podobne problemy maja miejsce wlasnie wtedy, kiedy
BIOS nie obsluguje procesorow powyzej 1GHZ.
Dlatego ukatualnij go, to pomoze na 90%.

Pozdrawiam
d_r


Sander - 25 Lut 2003, 07:18


Posiadam płytę Assus P2B (Slot1). Pracowała z procesorem Celeron 366
(Slot1).
Dokupiłem procesor Celeron 1100 i przejściówkę Slot1-Soket370.
Procesor działa tylko z ustwieniem szyny 66MHz.



W BIOS'ie ustaw odpowiednie FSB, chyba że masz
na przejściówce ustawione 66 to ustaw na Auto,
wtedy będzie tak, jak masz ustrawione w BIOS'ie.

Po przestawieniu na inną częstotliwość komputer nie startuje.



A podniosłeś napięcie ?

Czy jest to wina przejściówki?



Pewnie ustawień.

Czy może muszę uaktualnić BIOS?



Nie musisz.


Paweł Kaliciński - 25 Lut 2003, 12:11



| Posiadam płytę Assus P2B (Slot1). Pracowała z procesorem Celeron 366
| (Slot1).
| Dokupiłem procesor Celeron 1100 i przejściówkę Slot1-Soket370.
| Procesor działa tylko z ustwieniem szyny 66MHz.

W BIOS'ie ustaw odpowiednie FSB, chyba że masz
na przejściówce ustawione 66 to ustaw na Auto,
wtedy będzie tak, jak masz ustrawione w BIOS'ie.



Częstotliwość mam ustawianą na płycie (procesor działa tylko z ustawieniem
66Mhz).
Na przejściówce ustawione na Auto (rozpoznaje częstotliwość z płyty).

| Po przestawieniu na inną częstotliwość komputer nie startuje.

A podniosłeś napięcie ?



Napiecie ustawia się automatycznie na 1.7 (brak możliwości zmiany)

| Czy jest to wina przejściówki?

Pewnie ustawień.

| Czy może muszę uaktualnić BIOS?

Nie musisz.

--

[        GlobalWIN CAK-II 38 & 640 MB RAM        ]
[ GeForce2 Ti 64MB 265/455 & SBLive + 4 Speakers ]
[ HDD WD Caviar SE 2 x 120 + Seagate Cheetah 9.1 ]





Sander - 25 Lut 2003, 14:46


| W BIOS'ie ustaw odpowiednie FSB, chyba że masz
| na przejściówce ustawione 66 to ustaw na Auto,
| wtedy będzie tak, jak masz ustrawione w BIOS'ie.

Częstotliwość mam ustawianą na płycie (procesor działa tylko z ustawieniem
66Mhz).
Na przejściówce ustawione na Auto (rozpoznaje częstotliwość z płyty).



OK

| Po przestawieniu na inną częstotliwość komputer nie startuje.

| A podniosłeś napięcie ?

Napiecie ustawia się automatycznie na 1.7 (brak możliwości zmiany)



Jeżeli kupiłeś przejściówkę bez regulacji napięcia,
to szanse na podkręcanie są niewielkie :(
A na FSB 75MHz próbowałeś ?


Paweł Kaliciński - 27 Lut 2003, 08:39

Witam

Zaktualizowałem BIOS.
Osiągnąłem tyle, że procesor chodzi teraz z częstotliwością 733Mhz.
Zauważyłem dodatkowo, że BIOS zwraca błąd:
<BIOS:BIOS update data incorrect (CPUID=0000068A). Update not loaded.
W programie SiSoft Sandra pokazuje, że procesor chodzi na FSB 66MHz z
mnożnikiem 11.
Na mojej płycie można ustawić maksymalny mnożnik 8.
Może teraz ktoś mi podpowie co zrobić.

Witam

Posiadam płytę Assus P2B (Slot1). Pracowała z procesorem Celeron 366
(Slot1).
Dokupiłem procesor Celeron 1100 i przejściówkę Slot1-Soket370.
Procesor działa tylko z ustwieniem szyny 66MHz.
Po przestawieniu na inną częstotliwość komputer nie startuje.
Pondto niezależnie od ustawionego mnożnika procesor dziala jako 722MHz.
Czy ktoś może mi pomóc?
Czy jest to wina przejściówki?
Czy może muszę uaktualnić BIOS?

Dziękuję




fazerbit - 27 Lut 2003, 08:57


Witam

Zaktualizowałem BIOS.
Osiągnąłem tyle, że procesor chodzi teraz z częstotliwością 733Mhz.
Zauważyłem dodatkowo, że BIOS zwraca błąd:
<BIOS:BIOS update data incorrect (CPUID=0000068A). Update not loaded.
W programie SiSoft Sandra pokazuje, że procesor chodzi na FSB 66MHz z
mnożnikiem 11.
Na mojej płycie można ustawić maksymalny mnożnik 8.
Może teraz ktoś mi podpowie co zrobić.



Celeron 1100 ma szyne 100Mhz a wiec mnoznik jest rowny 11.
Maksymalna wartosc mnoznika na plycie odkad jest on zablokowany w chip'ie
procka.
Co do twojego problemu to... podaj wersje plyty. Jezeli jest to nawet "goly"
Asus P2B
to i tak sa rozne jego wersje. Revision sprawdzisz patrzac pomiedzy sloty
ISA. Bez tej informacji
mozna tylko sie domyslac, iz chodzi o maksymalny zegar jaki akceptuje plyta.
Jezeli na 100Mhz nie idze
a na 66 tak znaczy sie Coppermine'y akceptuje ale nie az takie szybki.
Sprobuj np. ustawic szyne zworkami
na plycie na np. 75Mhz. To powinno dac 825Mhz. Jezeli pojdzie to juz widzisz
w czym problem.
Pozdr.
fazerbit


Paweł Kaliciński - 28 Lut 2003, 02:51



| Witam

| Zaktualizowałem BIOS.
| Osiągnąłem tyle, że procesor chodzi teraz z częstotliwością 733Mhz.
| Zauważyłem dodatkowo, że BIOS zwraca błąd:
| <BIOS:BIOS update data incorrect (CPUID=0000068A). Update not loaded.
| W programie SiSoft Sandra pokazuje, że procesor chodzi na FSB 66MHz z
| mnożnikiem 11.
| Na mojej płycie można ustawić maksymalny mnożnik 8.
| Może teraz ktoś mi podpowie co zrobić.

Celeron 1100 ma szyne 100Mhz a wiec mnoznik jest rowny 11.
Maksymalna wartosc mnoznika na plycie odkad jest on zablokowany w chip'ie
procka.
Co do twojego problemu to... podaj wersje plyty. Jezeli jest to nawet
"goly"
Asus P2B
to i tak sa rozne jego wersje. Revision sprawdzisz patrzac pomiedzy sloty
ISA. Bez tej informacji
mozna tylko sie domyslac, iz chodzi o maksymalny zegar jaki akceptuje
plyta.
Jezeli na 100Mhz nie idze
a na 66 tak znaczy sie Coppermine'y akceptuje ale nie az takie szybki.
Sprobuj np. ustawic szyne zworkami
na plycie na np. 75Mhz. To powinno dac 825Mhz. Jezeli pojdzie to juz
widzisz
w czym problem.
Pozdr.
fazerbit



Próbowałem ustawiać na płycie różne częstotliwości (także 75MHz).
Komputer startuje tylko w przypadku FSB = 66MHz.
Na razie nie mogę odczytać wersji płyty.
Przeczytałem gdzieś, że strasze płyty obsługują Coppermine'y do 800/900MHz.
Czy to jest prawda?


fazerbit - 28 Lut 2003, 07:13


Próbowałem ustawiać na płycie różne częstotliwości (także 75MHz).
Komputer startuje tylko w przypadku FSB = 66MHz.
Na razie nie mogę odczytać wersji płyty.
Przeczytałem gdzieś, że strasze płyty obsługują Coppermine'y do
800/900MHz.
Czy to jest prawda?




wersji 2.0
powinien sobie poradzic z twoim prockiem, jesli ma najnowszy bios
oczywiscie.


Jaki włożyć najszybszy procesor amd do płyty na chipsecie KT133
Czy ktoś ma ochotę sprawdzic pobór prądu swojego procesora AMD?
jaki procesor da się wcisnąc zamiast pentium 200 MMX?
Chłodzenie wodne - CPC - pod procesor Athlon 64x2 i grafikę
  • wystawa psF6w
  • numery;kierunkowe;zagranica
  • profitable growth
  • grazyna szapolowska akty
  • oferty pracy w zawodzie zbrojarza
  • Pakiet tematów z for dyskusyjnych - Index